fbpx

Besplatna Dostava Non-stop niske cene Jednostavno Brzo

6 koraka za jačanje imuniteta kod dece

Dok kretanje (ili povratak) u vrtić i školu donosi radosti mališanima, roditeljima donosi zebnju, jer označava početak sezone slinavih nosića, respiratornih infekcija i stomačnih virusa.

Dolaskom jeseni sve ide u korist pojačanom razboljevanju dece: povećan boravak u zatvorenom prostoru, neprilagođeno odevanje zbog temperaturne razlike između jutra i ostatka dana, hladniji dani, boravak u kolektivu (posebno problematično za decu nižeg uzrasta, jer je njihov imuni sistem još uvek u razvoju) i sl.

Ali, umesto na probleme, hajde da se fokusiramo na rešenje. Šta možete da uradite kako bi vaše dete izbeglo virusne infekcije ili, ako već dođe do njih, da traju kraće, bez dodatnih komplikacija? Odgovor sigurno naslućujete već iz naslova – ojačajte imunitet svoje dece.

A kako da to uradite jednostavno i efikasno? Otkrijte u narednim redovima:

Saveti za jačanje imuniteta kod dece

Evo 6 koraka koje možete preduzeti kako biste ojačali imunitet svojih mališana:

Dobra i uravnotežena ishrana za jači imunitet

Da bi bila snažna potpora dečijeg imuniteta, ishrana treba da bude raznovrsna. Važno je uključiti:

  • sveže voće koje podstiče funkcije imunog sistema (pogotovo jagoda, papaja, crveni grejpfrut, borovnica, kajsija, mango, banana)
  • sveže povrće koje doprinosi jačanju imuniteta (posebno obratiti pažnju na unos paradajza, brokolija, spanaća, slatkog krompira, šargarepe, crnog i belog luka)
  • orašaste plodove, semenke i mahunarke (zdrave masti i cink)
  • integralne žitarice (složeni ugljeni hidrati) 
  • meso (zbog minerala i proteina)
  • ribu i maslinovo ulje (izvori omega-3 nezasićenih masnih kiselina)
  • jaja (izvor proteina)

Na imunitet utiče sve što unosimo u organizam, pa je zato bitno ograničiti unos šećera (deluje imunosupresivno – smanjuje broj leukocita i usporava stvaranje antitela) i industrijskih prerađevina koje imaju aditive (aditivi često izazivaju alergijske reakcije kod dece koje dodatno slabe imuni sistem).

Deca bi trebalo da imaju 5 obroka dnevno – tri glavna obroka i dve užine.

Dovoljno sna jača imunitet

Istraživanja su dokazala da zdrav san ima ključnu ulogu za jačanje imuniteta kod dece.

Nedostatak sna direktno utiče na slabljenje prirodnih barijera organizma za odbranu od “napada” mikroba i drugih neželjenih pojava u organizmu. Deci je san potreban za rast (hormon rasta se najviše luči tokom spavanja) kao i za odmor, regeneraciju i pripremu za nove svakodnevne aktivnosti. 

Broj sati zavisi od uzrasta: novorođenče ima potrebu i za 16 sati dnevno, deci od 1 do 3 godine treba između 11 i 14 sati sna, dok je za predškolsku decu optimalno 10 sati sna dnevno (8 tokom noći i dnevna dremka u traju od sat do dva), a starijoj deci neophodno je barem 8 sati sna.

Vreme nije jedino merilo kvaliteta sna – važno je i to kada dete leže i budi se, kao i da li spava mirno. Stvaranje rutine za spavanje (odlazak u krevet i uspavljivanje svakog dana u okvirno isto vreme) od najmlađih dana je ključno za zdrav san i u kasnijim godinama deteta.

Ako primetite da vaše dete ima ozbiljnije probleme sa snom (nesanica, mesečarenje, noćne more ili izuzetno nemiran san), konsultujte pedijatra ili dečijeg psihologa kako biste zajedno pronašli najbolje rešenje. 

Unos tečnosti doprinosi imunitetu

Još jedan korak koji će doprineti jačanju imuniteta kod dece je dovoljan unos tečnosti. Preporučuje se oko 8 čaša napitaka dnevno, pre svega u vidu vode, mleka, jogurta i prirodnih sokova.

Mleko i jogurt su ujedno bogati kalcijumom, koji je važan za rast kostiju. Osim toga, enzimi u jogurtu vraćaju u ravnotežu digestivni trakt (posebno ako su sa dodatkom probiotika). Izbegavajte gazirane napitke, kao i sve ostale napitke koji sadrže šećer i veštačke zaslađivače.

Pravilna higijena i imunitet

Iako dobra higijena nema direktnu vezu sa jačanjem imuniteta, njena uloga je izuzetno bitna za održavanje zdravlja deteta.

Održavanjem higijene smanjujemo šansu da organizam dođe u kontakt sa neželjenim mikrobima, bakterijama i virusima – glavnim “neprijateljima” imunog sistema. Redovno pranje ruku (po dolasku kući, pre i posle jela, nakon igranja napolju i maženja kućnih ljubimaca, posle odlaska u toalet) može sprečiti ove mikroorganizme da prodru u organizam. I zato je ovo jedna od najvažnijih higijenskih navika, pogotovo tokom pandemije.

Osim toga, kupanje i pranje zuba ujutru i uveče takođe spadaju u osnovne lične higijenske navike koje treba razvijati kod deteta od najmlađih dana, kao i održavanje čistoće okruženja (pogotovo kada su deca u uzrastu u kojem deo vremena provode na podu). 

Fizička aktivnost – važan podsticaj za jačanje imuniteta kod dece

Sa kretanjem u vrtić i školu, broj dečijih obaveza raste, pa se neretko iz jednog zatvorenog prostora (vrtić ili škola) idi u sledeći zatvoreni prostor – automobil, razne školice ili kuću. I tako se vreme provedeno na svežem vazduhu i u opuštenoj igri tokom jeseni i zime smanjuje.

A boravak na svežem vazduhu, kao i fizička aktivnost su takođe bitni za jak imunitet i zdrav organizam. I zato pokušajte da, adekvatno obučeni, obezbedite deci i sebi barem 30 minuta na svežem vazduhu i uživajte u benefitima šetnje. 

Osim toga, bilo bi dobro da dete ima i još neki vid rekreacije (plivanje, vožnja rolera, ples, trčanje, sportovi sa loptom), jer je to preporučljivo za pravilan razvoj tela, motoriku, zdravlje, kvalitetan san i dodatni je podsticaj jačanju imuniteta.

Odgovarajući preparati za jačanje imuniteta kod dece

Suplementi ne mogu zameniti zdravu i izbalansiranu ishranu, ali mogu biti njen odličan dodatak jer postoje situacije kada je organizmu potrebna i dodatna količina vitamina i minerala koju je najlakše nadoknaditi korišćenjem dodataka ishrani.

I zato vam preporučujemo:

ELEPHANT STRONG KIDS IMMUNO

ELEPHANT STRONG KIDS IMMUNO NAPITAK sadrži optimalnu kombinaciju cinka, vitamina B-kompleksa i vitamina C. Cink je jedan od najvažnijih minerala neophodnih za funkcionisanje i razvoj imunog sistema. Vitamin C i B-vitamini doprinose pravilnom rastu i psihičkom i fizičkom razvoju organizma, pre svega u periodima intenzivnog rasta dece.

Korišćenje ovog napitka se preporučuje:

– za pravilan rast i razvoj deteta u periodima oporavka nakon bolesti

– pre i prilikom kretanja dece u kolektiv (školu, vrtić)

– deci koja su sklona čestim infekcijama

– u periodima kada treba pojačati odbrambene sposobnosti organizma (prelazna godišnja doba, epidemije, itd.)

– za poboljšanje apetita

Upotreba ELEPHANT STRONG KIDS IMMUNO napitka doprineće normalnoj funkciji imunog sistema i normalnom energetskom metabolizmu vašeg deteta.

Dodatak ishrani za jači imunitet

BULARDI ZA DECU

Za dobar imunitet je važno i negovanje crevne flore, kako bi se održao optimalan odnos dobrih i loših bakterija. Kada dođe do disbalansa (na primer, nakon terapije antibioticima), potrebno je povratiti balans crevne flore dodatnim unosom probiotika.

To možete učiniti uključivanjem u ishranu određenih namirnica (fermentiranih sireva, kefira, surutke, kiselog mleka, kao i određenih vrsta jogurta), ali i suplemenata. Naša preporuka je Bulardi za decu

Bulardi probiotik za decu je potpuno prirodan probiotik koji povoljno deluje na ravnotežu crevne mikroflore, prevenciju i zaustavljanje dijareje kod dece. Efikasna doza od 5 milijardi probiotske kulture Bulardi u rekordnom roku normalizuje rad creva, ublažava tegobe i skraćuje trajanje dijareje.

Bulardi je jedini probiotik na tržištu koji mogu koristiti deca već od 2. meseca života. Ne sadrži magnezijum stearat, čime je isključena bilo kakva mogućnost rizika, i osigurana potpuna bezbednost preparata za decu.

Osim toga, dejstvo Bulardija antibiotici ne mogu da oslabe, zbog čega se može koristiti i istovremeno sa antibioticima.

Efikasan probiotik za decu

IMUNOGLUKAN P4H SIRUP

IMUNOGLUKAN SIRUP s vitaminom C i prirodnim Imunoglukanom u obliku sirupa unapređuje prirodnu odbranu organizma.

Imunoglukan je polisaharid i njegov zadatak je da u limfnom tkivu u tankom crevu aktivira delovanje imunih ćelija (makrofaga, monocita i neutrofila). Tako aktiviran imuni sistem obezbeđuje organizmu bolju spremnost za odstranjivanje stranih tela, virusa i bakterija. Istovremeno, vitamin C kao značajan prirodni antioksidans štiti ćelije od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima i pomaže u podršci imunog sistema.

MAXMEDICA OMEGA MAX KIDS ULJE

Omega Max Kids je tečni dodatak ishrani na bazi ribljeg ulja bogat omega-3 masnim kiselinama. Sadrži DHA (doprinosi održavanju normalne funkcije mozga i održavanju normalnog vida) i EPA (doprinose normalnoj funkciji srca).

Ovaj dodatak ishrani sa ukusom limuna je odličan dodatni izvor omega-3 masnih kiselina koje su, kao što smo pomenuli, izuzetno važne za pravilan mentalni i fizički razvoj deteta. 

MULTIVITAMOL 6+ SIRUP

Multivitamol sirup sadrži vitamine A, B1, B2, B6, C, D, E, kao i nijacin, pantotensku kiselinu i lecitin. Možete ga primenjivati za dopunu dnevnih potreba vašeg deteta za vitaminima, podizanje radne sposobnosti i koncentracije posebno kod iscrpljenosti i slabije komunikacije, umora i povećanog psihičkog i fizičkog naprezanja.

SOLGAR KANGAVITES TBL

Multivitaminsko-multimineralna formulacija Solgar Kangavites tableta namenjena je deci za nadoknadu dnevnih potreba vitamina i minerala, a obogaćena je visokovrednim dodacima voća i povrća, bioflavonoidima i lecitinom. 

Među svim svakodnevno potrebnim nutrijentima, ova sveobuhvatna formula sadrži i esencijalne minerale selen i mangan. Oni su neophodni za sintezu moćnih antioksidansa poput superoksid dezmutaze (SOD) i glutation peroksidaze, čime doprinose zaštiti ćelijskih membrana i intraćelijskih struktura (DNA) od oštećenja usled delovanja agresivnih i destruktivnih uzročnika – slobodnih radikala. 

Dodatkom lecitina, holina i pantotenske kiseline zadovoljene su potrebe za supstancama koje se koriste za produkciju energije (ATP-a), metabolizam masti, ugljenih hidrata i proteina te sintezu neurotransmitera acetilholina, hormona, hemoglobina i ostalih aktivnih jedinjenja. Mangan takođe ima važnu ulogu u zaštiti vezivnog tkiva, dok fosfatidilholin doprinosi poboljšanju kognitivnih funkcija i stabilizaciji raspoloženja.

TerraNova Dečiji vitamin D3

Adekvatan nivo vitamina D je osnova jakog imuniteta i preventivna mera za mnoga oboljenja. Zato i ne čudi sve češća preporuka pedijatara da se ovaj vitamin redovno uzima putem suplemenata od početka oktobra do kraja marta. 

Jedan od najboljih suplemenata je svakako TerraNova Dečiji vitamin D3. Terranova upotrebljava isključivo vitamin D u obliku D3, izolovan iz lišaja, jer ovakav oblik omogućava brz porast nivoa D vitamina u organizmu.

Ovaj preparat će doprineti zdravom rastu i razvoju kostiju i podstaći ispravno delovanje imunog sistema.

VITAMIN C KESICE ZA DECU

Superrastvorljivi vitamin C za decu je vredan dodatak ishrani svakog deteta jer učestvuje u metaboličkim procesima i doprinosi povećanju otpornosti na infekcije i uticaje štetnih agenasa.

IMUNOCINK ZA DECU

Imunocink za decu je optimalna kombinacija vitamina C i cinka, koja pomaže jačanju odbrambenih snaga dečijeg organizma. Cink je značajan za pravilno funkcionisanje nervnog i imunog sistema, a vitamin C snažnim antioksidativnim delovanjem neutralizuje štetna dejstva slobodnih radikala. 

Imunocink za decu se preporučuje kao svakodnevni dodatak ishrani za jačanje otpornosti organizma, zdrav rast i razvoj deteta. Njegova upotreba može biti posebno korisna kod oslabljene prirodne otpornosti organizma – kod dece sklone čestim infekcijama, koja kreću u kolektiv.

Za kraj, dobra vest – sve ove proizvode (kao i neke koji su važna prva pomoć ako ipak dođe do infekcije) možete kupiti sa popustima do čak 30% na apotekamo.rs. Takođe, obezbedili smo za vas i poklon uz svaku porudžbinu.

Dijetetski suplement na bazi vitamina C i cinka

Svim savetima koje smo sa vama podelili dodajte i redovne sistematske preglede i posetu lekaru po potrebi i imaćete potrebno “oružje” za jačanje imuniteta deteta.

    Pitajte farmaceuta