fbpx

Besplatna Dostava Non-stop niske cene Jednostavno Brzo

Dijabetes tip 2: ček lista zdravih navika

Ako imate dijabetes tip 2, verovatno ste već uneli neke izmene u svoju svakodnevnicu. Evo još nekoliko zdravih navika koje će vam pomoći da držite dijabetes tip 2 pod kontrolom i unapredite svoje zdravstveno stanje:

#1 Pametno birajte hranu

Zdrava i izbalanirana ishrana je prvi korak – dajte sve od sebe da izbacite višak natrijuma, masti i šećera iz ishrane i birajte manje obrađenu hranu (ima niži glikemijski indeks).

U jelovnik uključite žitarice sa celim zrnom i namirnice sa niskim sadržajem masti – odaberite nemasno meso (poput živinskog) i ribu umesto crvenog mesa i mesnih prerađevina. Što se tiče povrća, birajte ono koje ne sadrži skrob (npr. brokoli, šargarepa, krastavci, zelena salata, paradajz). Kada je u pitanju voće, dobar izbor su bobičasto voće i citrusi. 

Ako nemate plan koji je pripremio nutricionista, pokušajte da redovno planirate obroke unapred, Tako ćete biti sigurni da vam je ishrana uravnotežena i da unosite potrebnu količinu povrća, voća, zdravih masti, ugljenih hidrata (rasporedite ih ravnomerno po obrocima) i proteina. 

Prilikom pripreme hrane, smanjite upotrebu ulja – umesto toga, hranu barite ili grilujte. Uz to, jedite tri obroka dnevno (u odgovarajućim vremenskim intervalima), jedite polako, uživajte u hrani i obratite pažnju na znake sitosti, kako ne biste unosili previše hrane. 

Ako želite užinu, birajte jogurte, neslane orašaste plodove, semenke, voće i povrće umesto čipsa, keksa i čokolade. Unosite dovoljno vode i vodite računa o količini alkohola – kada pijete, vaša jetra mora da radi na uklanjanju alkohola umesto da reguliše šećer u krvi.

#2 Vežbajte redovno

Osim što će učiniti da se osećate bolje, redovna fizička aktivnost će poboljšati i vašu osetljivost na insulin, pa nivo šećera u krvi može postati stabilniji. Ako trenutno niste aktivni, počnite polako i vremenom povećavajte učestalost i dužinu vežbanja. Neka vam cilj bude da budete fizički aktvni 4 do 7 puta tokom nedelje, najmanje 30 minuta svaki put. 

Da biste olakšali sebi redovno vežbanje, postavite realan cilj i napravite plan – koje vežbe ćete raditi i kada? Vežbanje ne znači nužno odlazak u teretanu; idite stepenicama umesto liftom, parkirajte se malo dalje nego inače, bavite se baštovanstvom ili prošetajte tokom pauze za ručak. Na taj način ćete lagano uvesti aktivnosti u svoju dnevnu rutinu. 

Kasnije se možete odlučiti za vežbe umerenog intenziteta kao što su brzo hodanje i vožnja bicikla ili za one intenzivnije (trčanje, vožnja bicikla po brdovitom terenu ili odlazak na planinarenje). Šta god da radite, ne zaboravite da se istegnete pre i posle svakog treninga i promenite svoje aktivnosti dovoljno često da vam ne bi bilo dosadno. 

Pošto vežbanje snižava nivo šećera u krvi, važno je da razgovarate sa svojim lekarom o tome da li treba da prilagodite dozu lekova ili insulina da biste održali dovoljno visok nivo.

#3 Pratite nivo šećera

Osim HbA1c testa za praćenje dijabetesa koje bi trebalo da radite dva puta godišnje, važno je i da redovno pratite nivo šećera i da beležite rezultate. Ovo će vam pomoći da uočite eventualne obrasce – na primer, kako pojedine namirnice ili fizička aktivnost utiču na nivo šećera u krvi. 

Posavetujte sa sa lekarom oko učestalosti testiranja, kao i oko odabira odgovarajućeg merača. 

#4 Zdrava navika za dijabetes tip 2 – smanjite nivo stresa 

Kada ste pod stresom, vaše telo usvaja odgovor „bori se ili beži“. To znači da će osigurati da imate dovoljno šećera i masti na raspolaganju. Dugoročna izloženost hormonima stresa stoga može podići nivo šećera u krvi i učiniti vas manje osetljivim na insulin.

Ako se osećate kao da ste stalno pod stresom ili uznemireni, postoji niz jednostavnih tehnika koje možete naučiti kako biste ublažili stres. 

Vežbe dubokog disanja, meditacije i progresivne vežbe opuštanja mišića se lako uče i mogu se uraditi za 10 minuta ili manje. Potražite na internetu vodiče i tutorijale, kao i aplikacije za pametne telefone. Provedite vreme u prirodi, družite se i, ako ste u mogućnosti, usvojite ljubimca. Uz to, razgovarajte i sa svojim lekarom o tome koja vrsta vežbi za smanjenje stresa može biti najefikasnija za vas.

#5 Ostavite pušenje

Svi znaju da je pušenje opasno po zdravlje, ali za osobe sa dijabetesom tip 2 štetni efekti mogu biti još ozbiljniji. Dim cigarete može značajno oštetiti vaše srce i krvne sudove. Takođe može povećati rizik od brojnih ozbiljnih problema kao što su bolest bubrega, problemi sa vidom i oštećenje nerava.

Bez obzira na to koliko dugo ste pušač, prestanak je uvek opcija – važno je samo da odaberete metodu koja će biti najefikasnija za vas. 

#6 Neka vam kvalitet i dužina sna postanu prioritet

Navike koje se tiču spavanja mogu uticati na mnoge stvari u vezi sa vašim zdravljem – težinu, imunitet, čak i na to koliko dobro funkcioniše vaš mozak. Istovremeno, san igra i ključnu ulogu u kontroli šećera u krvi.

Mnoge studije su pokazala da osobe koje kratko spavaju (manje od 6 sati tokom noći) imaju nepravilne navike u ishrani, grickaju više i češće jedu nezdravu hranu, što može povećati rezistenciju na insulin

Druga istraživanja su otkrila da nedostatak sna može direktno uticati na to kako telo proizvodi druge hormone koji utiču na šećer u krvi. Na primer, kada ostanete budni do kasno, vaše telo proizvodi više hormona kortizola, što utiče na delovanje insulina. Takođe, sve je više dokaza da kada ostajete budni tokom noći ometate biološki sat vašeg tela, što može učiniti ćelije otpornijim na insulin.

I zato lekari podstiču osobe koje imaju dijabetes tip 2 da spavaju 7 do 8 sati svake noći i da potraže pomoć ukoliko ih muči apneja u snu. 

#7 Zdrava navika za dijabetes tip 2 – pregledajte stopala

Pošto dijabetes može da uzrokuje oštećenje nerava u stopalima, možete se povredite, a da to ni ne osetite. To onda može dovesti do pojave potencijalno opasnih rana koje ne mogu same da zacele, a svako odlaganje lečenja povlači moguće komplikacije. Zato svakodnevno pregledajte stopala kako biste uočili probleme na vreme. 

Uz to, vodite računa o higijeni vaših ekstremiteta i pažljivo secite nokte na nogama pomoću grickalice ili cangli (ako vam je lakše, obratite se stručnom kozmetičaru). Uvek nosite suve i čiste čarape koje ne stežu nogu i pazite da ne hodate bosi.

#8 Odaberite odgovarajuće suplemente

Pažljivo odabrani preparati vam takođe mogu pomoći da držite dijabetes tip 2 pod kontrolom:

GLUCOKONTROL A60

GlucoKontrol je odličan saveznik u kontroli komplikacija dijabetesa:

 • alfa-lipoinska kiselina pospešuje ugradnju glukoze u ćeliju i povećava osetljivost na insulin
 • hrom pomaže metabolizam glukoze, reguliše nivo insulina i holesterola u krvi
 • cink doprinosi normalnom metabolizmu ugljenih hidrata i jača imuni sistem
 • cimet stabilizuje nivoe glukoze i lipida u krvi
 • folna kiselina, vitamin B1, B6 i B12 učestvuju u stvaranju energije i snižavaju nivoe homocisteina (faktor rizika za neurodegenerativne bolesti i bolesti krvnih sudova) i zajedno smanjuju simptome polineuropatije

Zahvaljujući svim ovim sastojcima, GlucoKontrol smanjuje nivo glukoze i slobodnih radikala i ublažava oksidativni stres i posledice polineuropatije.

Dodatak ishrani za bolju regulaciju glukoze u krvi

ALPHALIPOIN FORTE CPS A30

Alphalipoin forte je dodatak ishrani koji sadrži alfa-lipoinsku kiselinu, supstancu sa snažnim antioksidantnim dejstvom. Alfa-lipoinska kiselina podstiče bolje korišćenje glukoze u mišićima, čime ravnomerno smanjuje nivo glukoze u krvi i omogućuje veću produkciju energije iz ugljenih hidrata i masti (ATP). Svojim antioksidacijskim svojstvima, takođe, sprečava oksidaciju LDL holesterola i deluje protektivno na kardiovaskularni sistem.

Kapsule Alphalipoin forte su otporne na dejstvo želudačne kiseline, tako da će se alfa-lipoinska kiselina iz njih osloboditi tek u crevima. Na ovaj način je omogućeno i osobama koje osećaju nelagodu i mučninu pri uzimanju preparata u običnim kapsulama, da uzimaju preparat pre jela, kada se i postižu najbolji rezultati. Jedna gastrorezistentna kapsula sadrži 300mg alfa-lipoinske kiseline.

Dijetetski suplement na bazi alfa-lipoinske kiseline

REGULEX KAPS 30X500MG

Regulex kapsule sadrže ekstrakt medicinske gljive Coprinus comatus standardizovan na 30% polisaharida. Rezultati savremenih istraživanja pokazuju da preparati gljive Coprinus comatus: 

 • direktno poboljšavaju lučenje insulina stimulacijom beta ćelija pankreasa
 • smanjuju rezistenciju insulinskih receptora povećavajući osetljivost ćelija na dejstvo insulina 
 • usporavaju proces varenja ugljenih hidrata u crevima
 • sprečavaju brz ulazak glukoze u krvotok inhibišući neenzimsku glikozilaciju proteina uz izraženo antioksidativno dejstvo

Regulex kapsule ublažavaju i komplikacije dijabetesa kao što su: gubitak vida, otkazivanje rada bubrega, neuropatija, dijabetično stopalo i oštećenje krvnih sudova koje dovodi do infarkta i šloga. Osim navedenog, dokazano je i da aktivni sastojci Regulex-a smanjuju nivo ukupnog holesterola i triglicerida što dodatno štiti krvne sudove i sprečava moguće komplikacije (ateroskleroza, infarkt, šlog).

Protect Kontrol A30

Protect Kontrol je dodatak ishrani sa odabranim sastojcima koji ga čine saveznikom vašeg imuniteta. Alfa-lipoinska kiselina, vitamin D, L-glutation, vitamin C i cink, samostalno i udruženo doprinose normalnoj funkciji imunog sistema, borbi organizma protiv slobodnh radikala i zaštiti ćelija od oksidativnog stresa.

NATURAL WEALTH HROM PIKOLINAT A100

Kod dijabetesa tip 2 preporučuje se suplementacija hromom – mikroelementom koji povećava broj i osetljivost insulinskih receptora. Pošto ga naš organizam ne proizvodi, važan je unos kroz hranu ili putem dodataka ishrani. Jednostavan i bezbedan način da unesete potrebnu dnevnu dozu hroma su NATURAL WEALTH HROM PIKOLINAT TABLETE. Ove tablete doprinose normalnom metabolizmu ugljenih hidrata, masti i proteina, kao i održavanju normalnog nivoa glukoze u krvi. 

Dodatak ishrani na bazi hroma

Ako usvojite ove zdrave navike i redovno idete na kontrole kod oftamologa (dijabetes može da izazove zamućenje vida) i stomatologa (da biste sprečili upalu desni), držaćete dijabetes tip 2 pod kontrolom, što će se pozitivno odraziti na vaše celokupno zdravlje. 

P.S. Sve dodatke ishrani koje smo vam predložili možete poručiti na apotekamo.rs, lako i jednostavno. Čekaju vas non-stop niske cenei besplatna dostava, bez obzira na iznos/težinu porudžbine. Apotekamo će se uvek potruditi da Vam obezbedi najpovoljnije uslove kupovine. Ukoliko pronađete proizvod po povoljnijoj ceni na nekoj drugoj online platformi javite se Apotekamo korisničkom servisu i mi ćemo Vam ponuditi proizvod po toj ili nižoj ceni, za više informacija kliknite OVDE.

  Pitajte farmaceuta