fbpx

Besplatna Dostava Non-stop niske cene Jednostavno Brzo

Dohrana za bebe: mitovi, činjenice i najbolji proizvodi

Dohrana za bebe jedan je od proizvoda za koji je vezano najviše mitova i zabluda. U narodu se često čuje kako je adaptirano mleko za bebe “hemija” i kako bebe ovim načinom ishrane ne dobijaju sve hranljive materije koje dobijaju dojenjem. Pre uvođenja adaptiranog mleka u ishranu, važno je biti dobro informisan. Danas zajedno razbijamo ove mitove i predstavljamo Vam najbolje proizvode.

Dojenje i dohrana

Kada je u pitanju ishrana bebe, nema sumnje da je dojenje najbolje rešenje. Dojenjem beba dobija sve hranljive materije koje su joj neophodne i to u optimalnom odnosu. Hranljive materije iz majčinog mleka bolje se resorbuju u odnosu na one iz mlečnih formula. Osim toga, dojenje ima laksativni efekat, pa potpomaže pravilan razvoj gastrointestinalnog trakta. Ipak, u nekim slučajevima, kada je onemogućena laktacija, adaptirano mleko preostaje kao jedina alternativa. 

Po preporuci lekara, moguće je kombinovati dojenje i dohranu. Kod ovog načina ishrane, svetuje se da se bebi najpre ponudi podoj, a nakon podoja adaptirano mleko. Doza adaptiranog mleka zavisi od potreba bebe i količine mleka koje je prethodno unela dojenjem.

Šta sadrži dohrana za bebe?

Mlečne formule za bebe po svom sastavu zadovoljavaju nutritivne potrebe odojčeta i prilagođene su njihovom osetljivom sistemu za varenje. Kalorijska vrednost adaptiranog mleka identična je kalorijskoj vrednosti majčinog mleka – sadrži 68-70 kalorija na 100 ml. Osnovu mlečnih formula predstavlja kvalitetno kravlje mleko, koje ima malo drugačiji odnos proteina, masti i belančevina u odnosu na majčino mleko. 

Zakonskim regulativama je strogo propisan proces proizvodnje mlečnih formula, odnos nutrijenata, kao i pomoćnih supstanci koje ulaze u njihov sastav. Odnos nuitrijenata razlikuje se prema uzrastu za koji je dohrana namenjena. Kada su u pitanju proteini, u proizvodnji mlečnih formula koriste se proteini kravljeg mleka, hidrolizovani proteini kravljeg mleka i proteini soje (izolovano ili u kombinaciji sa kravljim proteinima). Od ugljenih hidrata, koriste se glukoza, laktoza, maltoza, maltodekstrin i saharoza. Mlečne formule ne smeju da sadrže gluten, ulje susama, niti pamukovo ulje. Utvrđen je i obavezan sastav vitamina i minerala.

S druge strane, postoje i sastojci koji su zakonski dozvoljeni, ali ne i obavezni. Većina mlečnih formula sadrži dodatak gvožđa i vitamina D. Takođe, neke mlečne formule obogaćene su masnim kiselinama, oligosaharidima i fosfolipidima. 

Kako se pravi dohrana za bebe?

U procesu prerade, kravlje mleko se adaptira tako da energetski i nutritivno odgovara ljudskom mleku. Mlečne masti se zamenjuju biljnim uljima, smanjuje se sadržaj proteina, a povećava količina ugljenih hidrata. Smanjuje se natrijum, a dodaju fosfor i kalcijum. Iz svega proizilazi zaključak da je dohrana za bebe apsolutno zdrava, hranljiva i bezbedna za upotrebu i da nije nikakva “hemija”.

Kada se savetuje upotreba adaptiranog mleka?

Osim u situacijama kada je dojenje onemogućeno, dohrana za bebe se savetuje u još nekim situacijama. Jedna od njih jeste odvikavanje bebe od dojenja. U tom slučaju adaptirano mleko za bebu predstavlja prelaznu fazu u ishrani bebe od dojenja ka čvrstoj hrani. Bitno je naglasiti da se ovaj prelaz treba odvijati postepeno, jer odvikavanje od dojenja za bebu može biti stresno. Kada beba prihvati mlečnu formulu, postepeno se zamenjuju jedan po jedan obrok. 

Vrste mlečnih formula

Mlečne formule razlikuju se po uzrastu za koji su namenjene, ali i po sastavu, jer su neke od njih prilagođene specifičnim stanjima. Moguće ih je razvrstati prema uzrastu, obliku i posebnim nutritivnim potrebama.

 1. Podela po uzrastu

Kada birate adaptirano mleko za svoju bebu, najpre treba poći od uzrasta za koji je ono namenjeno. Na svakom pakovanju jasno je naznačen uzrast i oznaka 1,2, 3 ili 4:

 • Oznaka 1 – početne mlečne formule, namenjene bebama do navršenih 6 meseci;
 • Oznaka 2 –  prelazne mlečne formule; sadrže više proteina i minerala, a manje masti. Namenjene su bebama uzrasta od 6 do 12 meseci;
 • Oznaka 3 – prelazne mlečne formule; pogodne su za uzrast od 12 do 18 meseci;
 • Oznaka 4 – adaptirano mleko za decu stariju od 18 meseci.
 1. Podela po obliku

Većina mlečnih formula dostupna je u praškastom obliku. Ove formule zahtevaju doziranje i prethodnu pripremu pre upotrebe, ali zato imaju duži rok trajanja (obično do mesec dana od otvaranja ambalaže). Drugi oblik jesu mlečne formule koje su već spremne za upotrebu. Ipak, ove formule imaju kraći rok trajanja (48h od otvaranja proizvoda) i nešto veću cenu.

 1. Podela prema posebnim bebinim potrebama

Formule koje sve zdrave bebe mogu koristiti, nazivaju se standardne formule. Posebno prilagođene formule, namenjene su onim bebama koje:

 • su prevremeno rođene ili imaju malu telesnu masu (dohrana za prevremeno rođene bebe sadrži više kalorija od standarnih formula)
 • netolerantne su na laktozu (oznaka FL ili LF; ove formule za bebe ne sadrže laktozu)
 • su u riziku od razvoja alergija (oznaka HA – hipoalergena formula)
 • su alergične na proteine kravljeg mleka (oznaka HA ili EHF; sadrže delimično ili ekstenzivno hidrolizovani kravlji protein, pa su lakše za varenje)
 • imaju grčeve (mlečne formule sadrže nutritivne elemente za smanjenje grčeva)
 • imaju refluks (oznaka AR; ove mlečne formule sprečavaju vraćanje hrane iz želuca u jednjak)

Najbolja dohrana za bebe – naša preporuka

Pitate se koja dohrana za bebe je najbolja? Kako bismo Vam olakšali izbor, pripremili smo listu najbolje ocenjenih mlečnih formula za bebe:

Aptamil 3 PRONUTRA MILUPA

Aptamil 3 pronutra milupa je dodatak ishrani za malu decu na bazi mleka sa dodatim vitaminima, mineralima, oligosaharidima majčinog mleka, holinom i omega-3 masnim kiselinama. Vitamini C i D doprinose normalnoj funkciji imunog sistema, dok kalcijum doprinosi normalnom rastu i razvoju kostiju dece. Može se koristiti od 12 do 24 meseci starosti kao deo uravnotežene mešovite ishrane. Ne sadrži veštačke konzervanse ni palmino ulje.

Aptamil 2 PRONUTRA MILUPA

Aptamil 2 pronutra milupa je mlečna formula prilagođena uzrastu od 6 do 12 meseci. U odnosu na početne formule za bebe, Aptamil 2 sadrži više proteina, elektrolita i mikroelemenata, a manje masti. Najviše ugljenih hidrata dolazi iz maltodekstrina (čak 30%). Mlečna formula sadrži podjednaku količinu kazeina i proteina surutke (u kravljem mleku odnos je 4:1), čime se postiže bolje varenje kravljeg mleka i smanjuje rizik od alergija. Proizvod ne sadrži palmino ulje.

Mlečna formula sa manjim sadržajem masti

BEBELAC-2

BEBELAC-2 je adaptirano mleko prilagođeno nutritivnim potrebama starijeg odojčeta. Pogodno je za uzrast od 6 do 12 meseci, kao deo izbalansirane i mešovite ishrane. Sadrži sve potrebne hranljive materije, a uz to je obogaćeno vitaminom D i gvožđem. Proizvod sadrži jedinstvenu kombinaciju prebiotika, važnih za uspostavljanje normalne crevne flore odojčeta. Ne sadrži gluten ni saharozu. 

Na samom kraju ovog vodiča, važno je istaći da nijedno adaptirano mleko ne bi trebalo uvesti u ishranu bebe bez prethodne konsultacije sa pedijatrom. Sve proizvode koje smo preporučili, ali i mnoge druge, možete pronaći na platformi apotekamo.rs. Čekaju Vas jednostavna kupovina, non-stop niske cene i besplatna dostava, bez obzira na iznos i težinu paketa.

  Pitajte farmaceuta