fbpx

Besplatna Dostava Non-stop niske cene Jednostavno Brzo

Kako ublažiti simptome prolećne alergije?

Ako vas muči polenska alergija, proleće vas manje asocira na toplije i duže dane, sunce, cveće i drveće u cvatu, a više na kijanje, curenje nosa, suzne, crvene oči, svrab nosa i grla i glavobolju. 

Da bismo vam ovog proleća olakšali bitku sa polenom, pripremi smo jednostavne strategije i listu proizvoda kojima ćete prolećne alergije držati pod kontrolom.

Smanjite izloženost okidačima

Nemojte se izlagati alergenima kad god je to moguće:

 • tokom sušnih i/ili vetrovitih dana, provodite što više vremena unutra
 • u šetnju odlazite nakon obilnih kiša, kada je vazduhu najmanje polena
 • kada se vratite kući stavite odeću koju ste nosili napolju na pranje i okupajte se kako bi uklonili polen sa kože i kose
 • ako ste u mogućnosti, nemojte prostirati i sušti veš napolju, jer polen može da ostane na čaršavima i peškirima
 • u sezoni cvetanja zatvarajte prozore na svojim automobilima tokom vožnje
 • nosite masku kada obavljate stvari napolju
 • nosite sunčane naočare kada šetate po prirodi, kako biste zaštitili sluzokožu oka od kontakta sa polenom

Ispirajte nos

Ispiranje nosnih kanala fiziološkim rastvorom je brz, jeftin i efikasan način za ublažavanje zapušenog nosa, jer ispiranje direktno otklanja sluz i alergene.

U apoteci ili prodavnici zdrave hrane potražite nazalni irigator i isperite nos fiziološkim rastvorom koji sami možete napraviti. Za pripremu fiziološkog rastvora koristite destilovanu, sterilnu vodu, prethodno prokuvanu i ohlađenu ili filtriranu pomoću filtera veličine pora od 1 mikrona ili manje. 

Nakon upotrebe obavezno isperite irigator sterilnom vodom i ostavite ga otvorenog da se osuši na vazduhu.

Povećajte unos kalcijuma, magnezijuma i cinka

Posebnu ulogu u odbrani imuniteta i ublažavanju tegoba koje izazivaju sezonske alergije imaju 3 minerala, a to su cink, kalcijum i magnezijum. 

Cink ima antioksidantni, anti-apoptotički, antiinflamatorni i antialergijski efekat u sprečavanju alergija, kožnih oboljenja i zapušenja disajnih puteva u organizmu. Magnezijum je ključni mineral koji pomaže u oslobađanju suženih disajnih puteva u plućima i, u kombinaciji sa kalcijumom, umanjuju alergijsku reakciju u krvotoku.

Da biste bili sigurni da tokom proleća unosite dovoljnu količinu ovih minerala, preporučujemo vam dodatke ishrani kao što su Solgar CA+MG+ZN TBL, NATURAL WEALTH calcium citrate i Biofar CALCIUM+MG 20EFF.

Dodatak ishrani na bazi kalijuma i magnezijuma

Preduzmite mere opreza 

Ovi koraci će vam pomoći da dodatno umanjite simptome prolećne alergije:

 • redovno proveravajte informacije o koncentraciji polena (na lokalnoj TV/radio stanici, novinama ili na internetu) i vrsti polena koja će biti prisutna u vazduhu (na primer drveća, trave, ambrozije), ako znate koje vrste polena pogoršavaju vaše simptome
 • pratite vremensku prognozu da biste saznali kada će vremenski uslovi kao što je vetar povećati nivo polena, tako da možete biti spremni
 • ako se predviđa visoka koncentracija polena ili vremenski uslovi koji pogoduju njegovom širenju, počnite da uzimate prepisane medikamente pre nego što se simptomi jave
 • zatvorite prozore i vrata uveče ili tokom bilo kojeg dela dana kada je koncentracija polena visoka
 • izbegavajte aktivnosti napolju tokom ranog jutra, jer je tada obično najviši nivo polena u vazduhu
 • pročistite unutrašnji vazduh – redovno održavajte klima uređaje u domu i autu, koristite prečišćivače vazduha i čistite podove usisivačem sa odgovarajućim filterima

Proizvodi koji vam mogu pomoći da ublažite simptome prolećne alergije

TERRANOVA KVERCETIN CPS A50

Kvercetin je biljni flavonoid koji se nalazi u voću i povrću, a ima brojne pozitivne učinke na organizam: ublažava alergijske tegobe, deluje kao antioksidans, usporava proces starenja, ima anti-inflamatorno dejstvo i snižava loš holesterol. List koprive, koren kurkume i breskva mogu pomoći u borbi protiv simptoma groznice, a pomažu i u zdravom odgovoru na alergene iz okoline, naročito u respiratornom tkivu.

Kvercetin umiruje polensku alergiju

PRIMED 2

PRIMED 2 je prirodan preparat napravljen po proverenoj recepturi, na bazi kvalitetnog lipovog meda i kalcijuma prirodnog porekla. Mogu ga koristiti osobe koje imaju: 

 • astmu
 • bronhitis
 • alergijski rinitis
 • sinuzitis
 • hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP)
 • pušački kašalj

Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.

Preparat smanjuje preosetljivost disajnih organa

GD POLY CPS A60

Immuno GD-poly je potpuno prirodan preparat koji regulacijom imunog odgovora pomaže da se spreči pojava alergije (Immuno GD poly štiti ćeliju, sprečava oslobađanje histamina i vezivanje alergena). Ukoliko se alergija javi, pomaže da se uklone tegobe (gušenje, kijanje, peckanje u grlu, curenje vodenastog sekreta iz nosa, crvenilo i svrab očiju). 

Preporučuje se preventivno korišćenje preparata Immuno GD-poly tri nedelje pre očekivanog delovanja uzročnika alergija. Ovaj preparat se posebno preporučuje osobama alergičnim na polen, ambroziju, prašinu, kod alergijske astme, sinuzitisa, bronhitisa i alergijske kijavice.

LERTAL A30 TBL

LERTAL tablete su prirodni, dijetetski preparat koji se koristi u terapiji alergijskog rinitisa i konjunktivitisa. U svom sastavu imaju: 

 • kvercetin – stabilizuje mast-ćelije i drži alergijsku reakciju pod kontrolom jer smanjuje oslobadjanje histamina 
 • suvi ekstrakt crne koprive – smanjuje nivo IgE u krvi i zaustavlja simptome sezonskog alergijskog rinitisa i rinokonjuktivitisa
 • vitamin D3 – reguliše imuni odgovor

Zahvaljujući jedinstvenoj tehnologiji dvoslojne “ brzo-spore“ LERTAL tablete kontrolisanim oslobađanjem aktivnog principa smanjuju alergijsku simptomatologiju (curenje nosa, kijanje, svrab, peckanje oka, kratak dah, suzenje očiju). Upotreba tableta ne dovodi do neželjenih efekata dugotrajne upotrebe antihistaminika i kortikosteroida (pospanost, glavobolja, suvoća očiju, povećanje očnog pritiska).

PROPOMUCIL SPREJ ZA ALERGIJE

PropoMucil Sprej za Alergije pored propolisa i NAC-a je dodatno obogaćen kvercetinom, etarskim uljem timjana, eukaliptusom i vitaminom D3. Dodatno oblaže sluznicu nosa, pravi zaštitnu barijeru za prodor alergena iz vazduha i olakšava disanje. Zahvaljujući kvercetinu smanjuje histamin, pa samim tim umanjuje simptome kao što su: kijavica, svrab curenje i zapušenost nosa. 

Olakšava simptome prolećne alergije

SREBROSEPT SPREJ ZA NOS 30ML

Srebrosept Sprej za nos olakšava cirkulisanje vazduha kroz gornje disajne puteve, smanjuje otok sluzokože nosa, reguliše njenu fiziološku funkciju i neguje je: 

 • ulja pitome nane, žalfije i timijana deluju antimikrobno i regenerativno
 • aktivni sastojci mente i žalfije (mentol i tanini) jačaju sluzokožu nosa, a etarsko ulje žalfije poseduje izrazito protivupalno i antialergijsko delovanje
 • ulja pitome nane i eukaliptusa deluju relaksirajuće, lokalno ublažavaju bol i prijatno osvežavaju sluzokožu nosa
 • koloidno srebro utiče na regeneraciju tkiva (time ubrzava oporavak oštećene i iritirane sluzokože) i eliminiše nečistoće koje dospevaju na površinu sluzokože nosa putem vazduha koji udišemo

Ova jedinstvena kombinacija prirodnih sastojaka deluje blagotvorno u slučaju alergijske kijavice, zapaljenja i infekcija sinusa, prehlade i gripa praćene kijavicom, suve i iritirane sluzokože nosa. Srebrosept Sprej za nos ublažava alergijske reakcije, utiče na regeneraciju oštećene sluzokože, vraća joj prirodnu vlažnost i sposobnost samoprečišćavanja. 

Pomozite sebi već danas

Nažalost, ne postoji čarobni proizvod koji može da eliminiše sve alergene iz vazduha oko vas ili vas u potpunosti oslobodi prolećne alergije. 

Ali, uz pomoć strategija koje smo sa vama podelili i proizvoda koje smo vam preporučili (možete ih kupiti po non-stop niskim cenama i uz besplatnu dostavu na apotekamo.rs) ćete barem držati stvari pod kontrolom i olakšati dnevno funkcionisanje.

  Pitajte farmaceuta