fbpx

Besplatna Dostava Non-stop niske cene Jednostavno Brzo

Kako Vam hrono ishrana može pomoći da smršate?

Dosadilo Vam je da isprobavate svaku novu dijetu koja se pojavi na internetu? 

Umorni ste od vraćanja kilograma brzinom svetlosti čim prekinete restriktivni režim?

Da li, izgladneli i frustrirani, tražite drugačiji pristup gubitku težine koji bi mogao dovesti do održivih rezultata?

Ako ste pozitivno odgovorili na ova pitanja, vreme je hrono ishranu. Zašto? Zato što ovaj režim ishrane nije klasična dijeta, već koncept baziran na razumevanju kako naša tela reaguju na različite vrste hrane tokom dana i kako da to znanje upotrebimo u našu korist. 

Hajde da otkrijemo na koji način nam hrono ishrana pomaže da postignemo ciljeve u vezi sa zdravljem i izgledom našeg tela.

Kada jedemo je jednako važno kao i ono što jedemo

Hrono ishrana je zasnovana na ideji da se “unutrašnji sat” tela (cirkadijalni ritam) može optimizovati za gubitak težine i opšte zdravlje. Zato se fokusira na vreme obroka i kako ritmovi tela utiču na varenje i metabolizam.

Osnovni principi hrono ishrane uključuju: 

 • uravnoteženu ishranu sa pravom proporcijom makronutrijenata (ugljeni hidrati, proteini i masti)
 • namirnice bogate hranljivim materijama
 • izbegavanje prerađene hrane i rafinisanih šećera
 • usklađivanje vremena obroka sa ritmovima tela
 • pravilan raspored i pauzu između obroka

I upravo su ti principi ono što hrono ishranu razlikuje od tradicionalnih dijeta. Umesto da se oslanja na restriktivnan unos i brojanje kalorija, hrono ishrana se fokusira na kreiranje zdravog rasporeda koji je lako održavati dugoročno.

Taj raspored podrazumeva da jedete obilniji doručak i ručak, a manju večeru i izbegavate grickanje kasno uveče. Istraživanja su pokazala da ovakav pristup ishrani može dovesti do gubitka težine i poboljšanja metaboličke funkcije, jer je metabolizam najbrži ujutru i postepeno se usporava tokom dana. Ako unesete većinu namirnica ranije tokom dana, pomoći ćete svom telu da sagori više kalorija.

Uz to, važno je i da uzmemo u obzir da jedenjem određenih namirnica u određeno doba dana možemo optimizovati prirodne procese tela i dodatno podstaći gubitak prekomerne težine. Na primer, lagani doručak bogat proteinima ubrzava metabolizam tokom dana. Sa druge strane, preveliki unos ugljenih hidrata kasno uveče će poremetiti san i dovesti do povećanja telesne težine.

Evo primera dnevnih obroka koji prate principe hrono ishrane:

 • doručak: omlet sa spanaćem, paradajzom i feta sirom, parče integralnog tosta i šolja kafe ili čaja
 • ručak: piletina na žaru, avokado i zelena salata 
 • večera: losos na žaru sa pečenim povrćem, kao što su špargle i slatki krompir

Ako Vam je nekim danima potrebna zdrava užina, odlučite se za, na primer, kriške jabuke premazane bademovim/kikiriki puterom ili humus sa sirovim povrćem (štapići šargarepe, celera ili paprike).

Da biste sebi olakšali prelazak na hrono ishranu, potražite recepte na internetu i osmislite jelovnik za barem 2 nedelje. Tako nećete morati da iz dana u dan razmišljate koja je prava kombinacija za određeno doba dana, a i lakše ćete obaviti kupovinu.

Pauza između obroka

Pored doba dana, za gubitak težine i poboljšanje metaboličke funkcije važan je i razmak između obroka. To poboljšava osetljivost na insulin (posebno bitno kada je prekomerna težina posledica insulinske rezistencije) i omogućava digestivnom sistemu da radi na apsorpciji hranljivih materija i balansiranju metabolizma.

Prema istraživanjima, najefikasniji ciklus ishrane je:

 • doručak, pa pauza 4 do 5 sati
 • ručak, pa pauza 5 do 6 sati
 • večera, pa pauza 12 sati do doručka sledećeg dana (slično principu autofagije)

Predugo gladovanje, preskakanje obroka i stalno menjanje rasporeda može usporiti metabolizam i otežati gubitak težine. Zato slušajte organizam (osećaj gladi i znakove da ste siti), odredite svoj ritam i pridržavajte ga se. 

Saveti za uključivanje hrono ishrane u životni stil

Da biste hrono ishranu učinili delom svoje dnevne rutine, primenite ove savete:

Identifikujte obrasce 

Prvi korak je da uočite svoje obrasce ishrane. To znači da razmislite (možda i par dana zapisujete) kada obično jedete, koju vrste hrane jedete i kako vaše telo reaguje na tu hranu. Kada budete jasno razumeli svoje obrasce, možete početi da pravite promene koje će podržati gubitak kilograma.

Osmislite plan i raspored obroka 

Nakon uočavanja obrazaca, sledeći korak je plan obroka. To znači da planirate svoje obroke i zdrave grickalice za svaki dan, uzimajući u obzir vreme obroka i vrstu hrane. Važno je obroci uključuju raznovrsne namirnice, kao i da pravite minimum 3 do 4 sata pauzu između obroka. Tako ćete izbeći prejedanje i poboljšati varenje. 

Fokusirajte se na namirnice bogate hranljivim materijama 

Konzumiranje minimalno obrađene hrane doprinosi boljoj metaboličkoj funkciji i gubitku prekomerne težine. Uključite dosta povrća, voća, integralnih žitarica i nemasnih proteina u svoju ishranu, i ograničite unos prerađene hrane, rafinisanih šećera i zasićenih masti.

Izbegavajte kasne obroke

Kasna večera ili užina može poremetiti ciklus spavanja i buđenja i doprineti povećanju telesne težine. Poslednji unos hrane bi trebalo da bude minimalno 2 do 3 sata pre spavanja da biste imali bolji san i podržali prirodne ritmove tela.

Olakšajte sebi promenu

Povećajte šansu za uspeh prilikom prelaska na novi režim ishrane tako što ćete:

 • pripremiti obroke unapred
 • biti fleksibilni – u redu je povremeno odstupiti od plana obroka, samo se pobrinite da se što pre vratite pridržavanju rasporeda
 • pratiti svoj napredak – vodite dnevnik ishrane ili koristite aplikaciju da biste pratili napredak i ostali motivisani

Takođe, nemojte biti restriktivni – to će dovestii do osećaja uskraćenosti, što za posledicu može kasnije da ima prejedanje i povećanja telesne težine.

Odaberite odgovarajuće dodatke ishrani

Ako želite da ubrzate proces gubitka kilograma, možete u ishranu da uključite i suplemente kao što su:

MaxMedica Good-bye kilogrami

Good-bye kilogrami kapsule dovode telesnu težinu u normalu i održavaju je na tom nivou.

Ubrzavaju metabolizam, a time pojačavaju potrošnju masnoća, što dovodi do gubitak kilograma. Ovaj preparat može da se primenjuje u dužem periodu bez pravljenja pauza, a dužina terapije treba da traje najmanje mesec dana (dve kutije).

Herbafast Lady

Herbafast Lady je dodatak ishrani u kapsulama namenjen damama, sa ciljem da pojača proces sagorevanja masnih naslaga i ubrza metabolizam. Sadrži koncentrat soka ploda dinje, cink, granule ploda paprike, ekstrakt ploda crnog bibera, ekstrakt lista koprive i probiotsku kulturu Saccharomyces boulardii. Ova kombinacija aktivnih sastojaka doprinosi suzbijanju gladi, bržem metabolizmu, smanjenju telesne težine i eliminaciji toksina iz organizma. Ekstrakt iz ploda paprike i crnog bibera podstiču termogeni efekat, zahvaljujući kome se ubrzava metabolizam i pojačava sagorevanje masnih naslaga.

Apuretin kapsule

Apuretin kapsule sadrže kombinaciju biljaka i minerala namenjenih borbi protiv zadržavanja viška vode u organizmu: 

 • kopriva doprinosi bržem eliminisanje viška vode i toksina iz organizma i održavanju normalne telesne težine 
 • brusnica sadrži antioksidanse i doprinosi zaštiti ćelija i tkiva od štetnog dejstva slobodnih radikala
 • jabukovo sirće pomaže regulisanju apetita i pospešuje sagorevanje viška masti
 • cink doprinosi normalnom metabolizmu ugljenih hidrata, masnih kiselina i proteina i jačanju imunog sistema

Preporučuje se uzimanje Apuretin kapsula u kombinaciji sa ishranom koja podstiče eliminaciju tečnosti iz organizma i fizičkim vežbama.

Vitalis Slim

Vitalis Slim je potpuno prirodna formula na bazi rakova, školjki, ananasa, zelenog čaja i divljeg limuna. Citosan (iz rakova) deluje kao sunđer za masti, upija ih i pretvara u nesvarljivo jedinjenje i putem stolice izbacuje iz organizma. Bromelin enzim iz ananasa napada masne ćelije, apsorbuje ih i sagoreva. Zeleni čaj ubrzava metabolizam i čisti organizam. Divlji limun je bogat C vitaminom koji neutrališe unete kalorije i uklanja kilograme.

Apuretin Slim kapsule 

Apuretin Slim je dodatak ishrani sa prirodnim sastojcima koji pomažu pri eliminaciji viška vode iz organizma, ubrzavaju metabolizam i redukuju telesnu težinu. Osim što doprinosi procesu smanjenja prekomerne telesne težine, ovaj preparat i štiti ćelije od oksidativnog stresa.

CITROLINEA MAX

CITROLINEA MAX je dijetetski dodatak ishrani čiji je sastav namenjen ubrzavanju metabolizma, korišćenju i sagorevanju masti iz masnih naslaga u organizmu i pretvaranju lipida u masne kiseline i energiju. Ovaj preparat ima termogeno dejstvo, ubrzava metabolizam i pospešuje eliminaciju postojećih masnih naslaga uz poboljšavanje fizicke izdržljivosti. Proizvod ne sadrži gluten, derivate mleka, laktozu i GMO. Pogodan je i za veganski način ishrane.

Promene koje doprinose blagostanju

Ako budete dosledni, kombinacija hrono ishrane i odgovarajućih suplementa (čekaju Vas na apotekamo.rs po non-stop niskim cenama i uz besplatnu dostavu) će tokom vremena dovesti do gubitka prekomerne težine i poboljšanja zdravlja. 

Počnite sa malim promenama već danas i za nekoliko nedelja ćete videti (i osetiti) rezultate svog truda.

Oznake:

  Pitajte farmaceuta