fbpx

Besplatna Dostava Non-stop niske cene Jednostavno Brzo

Praktični saveti kako povećati produktivnost (2.deo)

Kao što smo obećali u prethodnom tekstu , ove nedelje sa vama delimo još 8 saveta koji će vam pomoći da budete produktivniji i zadovoljniji.

Krećemo od jednog pomalo neobičnog, ali vrlo korisnog saveta kako povećati produktivnost:

#1 Napravite listu stvari koje ne treba raditi

Lista stvari koje ne treba da uradite takođe doprinosi produktivnosti. 

Ideja je da napravite listu svih onih aktivnosti koje planirate da prestanete da radite kako biste postali produktivniji. Odvojite malo vremena da analizirate stvari koje biste mogli da uradite drugačije ili efikasnije, zadatke koji ne doprinose vašim ličnim i profesionalnim ciljevima, sve neproduktivne navike koje treba da odbacite i sl. 

Na osnovu ove analize, pripremite listu toga šta više ne treba da radite i postepeno uključujte te promene u svoju dnevnu rutinu.

#2 Identifikujte svoje najproduktivnije radno vreme

Ljudi se razlikuju po tome kada su najproduktivniji, pa se zapitajte da li ste jutarnji tip ili noćna ptica. Važno je da identifikujete sate tokom dana kada vam je koncentracija na najvišem nivou i da onda te sate posvetite najvažnijim zadacima. Ovo je posebno korisna taktika ako radite na od kuće i možete sami odrediti svoj raspored.

Ako to nije slučaj, razmislite o organizovanju prioriteta na osnovu toga kada ste tokom radnog vremena u najboljoj formi. Vrhovi produktivnosti većine nas su često u intervalima od 90 do 120 minuta.

#3 Ponavljajte sebi “bolje završeno, nego savršeno”

Uobičajeno je da se zaglavimo u pokušaju da perfektno obavimo zadatak, iako je realnost da ništa nikada nije savršeno. Umesto da gubite vreme u pokušaju da dosegnete iluziju, obavite svoj zadatak najbolje što možete i nastavite dalje. Ako je potrebno, uvek se možete vratiti i kasnije i prilagoditi ili poboljšati.

#4 Pridržavajte se “pravila dva minuta”

U svojoj bestseler knjizi Getting Things Done, autor i konsultant za produktivnost, Dejvid Alen govori o „pravilu od dva minuta“. Suština je – ako imate zadatak koji može da se završi za dva minuta, uradite ga odmah, jer će biti potrebno više vremena da ga pregledate i završite kasnije. 

Razmislite o svakodnevnim poslovima kao što su odgovaranje na mejlove, pospremanje kreveta, pranje sudova i sl. Iako na prvi pogled jednostavna, ova strategija upravljanja vremenom može značajno poboljšati vašu produktivnost. Njenom primenom ćete eliminisati odlaganje i završiti više zadataka u jednom danu.

#5 Krećite se

Vežbanje nije dobro samo za vaše telo, već može imati i pozitivan uticaj na vaš radni učinak. Pokazalo se da fizička vežba pozitivno utiče na mentalno zdravlje i fokus. 

Fizičke aktivnosti podižu nivo energije, pomažu u borbi protiv stresa i umora, i poboljšavaju opšte blagostanje. Kada se osećate srećnije i puni energije, efikasniji ste u obavljanju svih zadataka. Uključite zato šetnju ili lagane vežbe u svoj dnevni raspored. 

#6 Slušajte muziku

Kada radite, slušanje vaših omiljenih melodija može vam pomoći da “uđete u zonu” i uspešno završite zadatke sa svoje liste obaveza. Međutim, budite oprezni kako odabir ne bi umesto podsticaja bio smetnja. Iako najbolja muzika za produktivnost varira u zavisnosti od osobe i aktivnosti, neki od najboljih žanrova obično su klasična muzika i zvuci prirode.

#7 Jedite zdravo

Za optimalan nivo produktivnosti je važno i ono što unosimo u organizam. Ako se “zatrpamo” nezdravom hranom, očekivano je da će nam pasti nivo energije i koncentracije. Da biste povećali produktivnost i izbegli osećaj tromosti, dajte prednost zdravoj ishrani i hranljivim grickalicama. Neka i glavni obroci i užina budu odlična prilika da sebi date energetski podsticaj, kako biste bili zdraviji i lakše i kvalitetnije radili. I naravno, ne zaboravite na hidrataciju (čuvenih 8 čaša vode dnevno). 

#8 Odaberite odgovarajuće suplemente

Kako biste unapredili svoje opšte stanje i na taj način povećali nivo produktivnosti, u dnevnu rutinu možete uključite neke od ovih suplemenata:

ELEPH.CINK+SELEN+VIT A+C+D 30 CAPS

STRONG NATURE CINK + SELEN + VITAMINI A C D je dodatak ishrani na bazi vitamina A, C i D, selena i cinka namenjen očuvanju normalne funkcije imunog sistema. Zahvaljujući svom sastavu, kompleks deluje blagotvorno na imuni sistem, smanjuje umor, štiti ćelije od oksidativnog stresa, pomaže kod fizičkog i mentalnog napora i doprinosi normalnoj kognitivnoj funkciji.

Elephant cing + selen + vit a+c+d 30
Utiče na imuni sistem i energiju

NATURAL WEALTH NATURAL OMEGA-3 A100

Brojne studije pokazuju da je konzumiranje više omega-3 masnih kiselina značajno povezano sa boljom funkcijom mozga. Da biste na ovaj način poboljšali svoju produktivnost, preporučujemo vam NATURAL WEALTH NATURAL OMEGA-3 kapsule. Jedna kapsula sadrži 1000mg ribljeg ulja sa 300mg ukupnih masnih kiselina (EPA i DHA).

SOLGAR VITAMIN B50 TBL A100

Vitamini B su dobro poznati po svom doprinosu poboljšanju energije, fokusa i budnosti. Posebno je važno da unosite dovoljno vitamina B-3 (niacina), B-9 (folata) i B-12 kako biste podigli koncentraciju i produktivnost na optimalan nivo. I zato je Solgar u ovom proizvodu objedinio sve važne vitamine B – B1, B2, B3, B6, B9 i B12. U jednoj bočici SOLGAR VITAMIN B50 upakovana je blagodet za nervni sistem, ali i za ostatak organizma.

NATURAL WEALTH C-1000 A 60

Vitamin C igra ključnu ulogu u održavanju integriteta i funkcije mnogih procesa u centralnom nervnom sistemu. Takođe, otkriveno je da vitamin C deluje kao neuromodulator (može uticati na regulaciju raspoloženja), poboljšava kognitivno funkcionisanje i pomaže u zaštiti od mentalnog umora.

Natural Wealth C-time 1000 sadrži 1000mg vitamina C u obliku koji omogućava njegovo 24-časovno oslobađanje. Ovaj preparat obezbeđuje dovoljne količine vitamina C čak i osobama kojima su potrebne veće dnevne doze. Pogodan je za vegetarijance.

Vitamin C dijetetski suplement

SOLGAR FOLACIN TBL A 100

Folna kiselina ili vitamin B9 (jedan od vitamina B kompleksa) pomaže stvaranje hormona, kao što su norepinefrin, dopamin i serotonin, koji utiču na raspoloženje i povećavaju osećaj sreće. 

Ljudski organizam ne može sam da sintetiše folnu kiselinu pa ju je neophodno dodatno uzimati u vidu suplemenata. A naša preporuka su SOLGAR FOLACIN tablete.

Solgar Folacijn
Dodatak ishrani sa folnom kiselinom

Povećajte produktivnost!

Nemojte pokušavati da uvedete 10 promena odjednom. Pređite još jednom ove savete, kao i savete koje smo podelili sa vama u prethodnom tekstu, analizirajte promene koje ste uveli i napravite neku svoju mini-strategiju. Nakon nekoliko nedelja, razmotrite rezultate i po potrebi dodatno prilagodite svoju dnevnu rutinu. Uvođenje navika koje će vas učiniti produktivnijim je maraton, a ne sprint, tako da budite strpljivi i ne očekujte drastične promene preko noći.  

P.S. Sve suplemente koje smo pomenuli u prethodnim redovima možete kupiti na apotekamo.rs, po non-stop niskim cenama, uz besplatnu dostavu (bez obzira na iznos/težinu porudžbine)!

    Pitajte farmaceuta