fbpx

Besplatna Dostava Non-stop niske cene Jednostavno Brzo

Praktični saveti kako povećati produktivnost

Zamislite da završavate svaki radni dan sa zadovoljnim uzdahom, jer ste postigli ono što ste planirali. 

Obavili ste zadatke efikasno i kvalitetno, a ne osećate se iscrpljeno. 

Dani kada ste kraj radnog vremena dočekivali umorni i za stolom koji je prepun nedovršenih projekata su davno iza vas…

Ako vam se sviđaju ovakve scene iz mini filma o produktivnosti u kojem ste vi glavna zvezda, nastavite da čitate. Redovi koji slede otkrivaju kako takav san pretvoriti u javu – delimo sa vama 8 saveta kako povećati produktivnost lakim i jednostavnim izmenama svakodnevnih navika. 

Za početak:

#1 Pojedite žabu

Ne brinite, ne mislimo na pravu žabu. 

“Pojedi tu žabu!” je naslov knjige motivacionog govornika Brajana Trejsija i predstavlja metaforu za otpočinjanje radnog dana najtežim i najizazovnijim zadatkom. To je onaj koji biste najradije odložili, iako ste svesni koliko je bitan.

A šta da radite ako imate više takvih zadataka? „Prvo pojedite najružniju žabu“, predlaže autor. To znači – počnite sa najizazovnijim. Jedan od načina postizanje visokog nivoa produktivnosti, kaže Trejsi, je da razvijete doživotnu naviku da se prvo pozabavite svojim glavnim zadatkom.

#2 Zaboravite multitasking

Naš mozak nije predodređen za obavljanje više zadataka istovremeno. Zapravo, prema jednom istraživanju, multitasking smanjuje produktivnost za čak 40%. Razlog je to što prebacivanje sa zadatka na zadatak ograničava naš fokus, otežava radnu memoriju i povećava stres i mentalni umor. 

Da biste povećali svoju produktivnost, fokusirajte se na obavljanje jednog zadatka. Uz to, izbegavajte preuzimanje više obaveza nego što možete da završite i redovno procenjujte prioritete, kako biste sprečili burnout.

#3 Redovno pravite pauze

Možda mislite da je to kontraproduktivno, ali kratke pauze između posla zapravo povećavaju koncentraciju, kreativnost i pamćenje. Kontinuirani rad u dugim vremenskim periodima dovodi do stresa, iscrpljenosti i zamora pri odlučivanju. Maksimalno povećajte svoju efikasnost tako što ćete praviti česte pauze da biste “osvežili” svoj um.

#4 Spavajte dovoljno

Spavanje od sedam do devet sati svake noći je ključno za fizičko i mentalno blagostanje. Nedostatak sna smanjuje efikasnost i čini nas sklonijim greškama. Dobar odmor podiže raspoloženje, podstiče kreativnost, smanjuje stres i poboljšava pamćenje. Takođe, izoštrava fokus i poboljšava sposobnost da donosimo odluke. 

Trudite se da svake noći spavate onoliko koliko vam je potrebno za odmor i oporavak, izbegavajte unos hrane 3 sata pre spavanja i pokušajte da idete na spavanje i da ustajete u ustaljeno vreme.

Po potrebi možete da isprobate i neke biljne terapije za relaksaciju i bolji san, kao i odgovarajuće dodatke u vidu dodatka ishrani:

MELATONIN ACTIV tabl a30

Melatonin je supstanca koju naš organizam prirodno luči tokom noći. On reguliše uspavljivanje i omogućava čvršći san. Lučenje melatonina se tokom godina smanjuje i nakon 45. godine počinje znacajno da opada. 

Manjak melatonina se uspešno može nadoknaditi uzimanjem melatonina u obliku dijetetskih suplemenata. Bez obzira na uzrok nesanice, dobro prirodno rešenje je upotreba tableta MELATONIN ACTIV, koje bez neželjenih efekata regulišu prirodno uspavljivanje i obezbeđuju kontinuirani, okrepljujući san.

MAGNEZIJUM NOĆ KAPSULE A10

MAGNEZIJUM NOĆ KAPSULE su dodatak ishrani sa magnezijumom, vitaminom B6, melatoninom i valerijanom. Valerijana doprinosi mirnom snu. Magnezijum i vitamin B6, doprinose normalnom funkcionisanju nervnog sistema, normalnoj psihološkoj funkciji i smanjenju umora i iscrpljenosti. Melatonin doprinosi skraćenju vremena potrebnog da zaspite.

Praktični saveti kako povećati produktivnost - magnezijum noć
Kapsule doprinose mirnom snu

#5 Svake večeri pripremite listu obaveza

Liste obaveza su odličan alat za produktivnost, jer nam pomažu da ostanemo organizovani i fokusirani. Dodatnu korist od njih možete imati ako ih pravite tokom večeri, za sledeći dan. Naime, kreiranje liste obaveza pre spavanja daje vam prednost u jutarnjim satima jer ste već isplanirali šta treba da uradite u toku dana. 

Važna napomena: vaša lista obaveza ne bi trebalo da sadrži više od dve ili tri najbitnije stavke. Neka bude realistično i jednostavno. Ako izlistate 10 obaveza, verovatno ćete pod stresom otići na spavanje, a sutradan ćete se osećati dezorijentisano i preopterećeno.

#6 Organizujte se

Prema nekim istraživanjima, ljudi sa neurednim radnim prostorom su manje efikasni i više frustrirani od onih koji imaju organizovan radni sto. Nered ograničava sposobnost mozga da se koncentriše i obrađuje informacije. A to, zauzvrat, doprinosi stresu i umoru. 

Pre nego što uradite bilo šta drugo, odvojite nekoliko trenutaka na početku svakog dana da organizujete i očistite svoj radni prostor. Tako ćete poboljšati svoje mentalno zdravlje i radnu efikasnost, osloboditi se nebitnih stvari i ograničiti vreme koje trošite tražeći ono što vam je potrebno za rad. Na kraju radnog dana, iskoristite pravilo dva minuta i obavite brzinsko raspremanje stola. 

#7 Uklonite digitalne distrakcije

Jedno je pregled objava na društvenim mrežama dva – tri puta tokom dana, a sasvim drugo stalno proveravanje da li ima nekih novosti. Da biste povećali produktivnost, ograničite vreme koje provodite listajući vesti i objave. Takođe, onemogućite obaveštenja aplikacija ili držite telefon u nečujnom režimu dok radite tako da vam stalna ažuriranja ne odvlače pažnju.

Uz to, umesto da čitate svaki mejl čim stigne, pokušajte da isključite notifikacije i proveravajte prijemno sanduče samo u određenim intervalima. Zašto vam savetujemo ovolike digitalne restrikcije? Zato što nam razna bipkanja na telefonu ili kompjuteru remete fokus i potrebno nam je svaki put 64 sekunde da pažnju ponovo usmerimo na ono što radimo. 

#8 Upravljajte stresom

Sigurno vas neće iznenaditi informacija da stres utiče negativno na produktivnost. Mentalni i emocionalni pritisak nam otežavaju koncentraciju i smanjuju fokus. 

Pošto smo svesni okolnosti u kojima živimo, ne možemo vam reći – eliminišite stres. Ali, ono što svako od nas može je da se potrudi da upravlja stresom. Uvedite u svoju dnevnu rutinu neke tehike opuštanja (meditacija, joga, vežbe disanja, pisanje terepeutskog dnevnika) ili odgovarajuće dodatke ishrani, kao što su:

5-HTP + SAMe STRESS & MOOD A15

5 HTP (5-hidroksitriptofan) je aminokiselina koja se dobija iz afričke biljke Griffonia simplicifolia i prirodno podiže nivo serotonina (hormon sreće) u organizmu. SAMe (S-adenozil L-metionin) je supstanca u našem telu koji služi kao gorivo za mnoge važne funkcije. Klinički je dokazano da SAM-e podstiče aktivnost serotonina i drugih supstanci odgovornih za kontrolisanje stresa i popravljanje samopouzdanja.

Uz 5-HTP i SAMe ovaj preparat sadrži i Vitamin B6, Vitamin B12 i inozitol, pa će vam biti odlična podrška u postizanju mentalne ravnoteže, dobrog raspoloženja i smanjenju osećaja zamora i iscrpljenosti.

Praktični saveti kako povećati produktivnost - 5 HTP + SAMe Stress & mood A15
Smanjuje anksioznost, stres i uznemirenost

TENSILEN CPS A10

Tensilen popravlja loše raspoloženje, vraća samopouzdanje i volju, smanjuje osećaj anksioznosti, nesigurnosti i strepnje

I Tensilen sadrži ’’SAMe’’ – amino-kiselinu koja se prirodno nalazi u ljudskom organizmu, a čiji se dodatni unos preporučuje jer podstiče produkciju serotonina i drugih supstanci odgovornih za popravljanje raspoloženja. Tensilen je potpuno prirodan preparat i ne izaziva zavisnost.

Praktični saveti kako povećati produktivnost - Tensilen
Prirodan preparat za dobro raspoloženje

Ako procenjujete da upravo stres i nervoza ometaju vašu produktivnost, prvo odaberite neki od ova 3 preparata koji će vam pomoći da umirite nervni sistem (možete ih kupiti na apotekamo.rs po non-stop niskoj ceni i uz besplatnu dostavu), a onda počnite sa primenom barem još 2 saveta sa ove liste. Sigurni smo da ćete već u roku od nekoliko dana primetiti pozitivne promene.

A da bismo vam pomogli da ovo zaista bude godina u kojoj ćete ostvariti svoje planove, sledeće nedelje vam otkrivamo još 8 saveta za bolju produktivnost.

    Pitajte farmaceuta