fbpx

Besplatna Dostava Non-stop niske cene Jednostavno Brzo

Zašto je vitamin D3 važan za očuvanje zdravog imuniteta?

Vitamin D3! Zbog situacije sa virusnom infekcijom ali i drugih sezonskih prehlada, lekari savetuju da se pojača unos vitamina i minerala. Vitamin o kojem se sada često govori i koji snažno utiče na odbrambeni sistem našeg organizma je upravo vitamin D3. 

Vitamin D3 – U čemu se ogleda njegova važnost?

On učestvuje u skoro svim važnim telesnim funkcijama. Pomaže bolju apsorpcija kalcijuma i fosfora u organizmu. Ima i glavnu ulogu u izgradnji i očuvanju zdravlja kostiju.  Takođe, vitamin D3 ima sposobnost da deluje direktno na imunološki odgovor organizma.

Vitamin D3 u funkciji očuvanja imuniteta

On je od vitalnog značaja za uspostavljanje jakog imuniteta koji nas štiti od virusa i bakterija. Kako? Odgovor je vrlo jednostavan, zato što se  T ćelije, koje su zapravo ključni nosilac imunog sistema, aktiviraju vitaminom D.

Možemo zaključiti ukoliko je nivo vitamina D3 nizak, T ćelije ostaju uspavane i ne mogu nas zaštiti od virusa i infekcija koje napadaju naš organizam. Zbog toga je vitamin D3 jedan od najvažnijih aktivatora imunog sistema.

Koji su simptomi nedostatka vitamina D3?

Neretko se dešava da ljudi ne primete da imaju nedostatak ovog vitamina. Razlog toga je što simptome nisu upadljivi ili se vezuju za neki drugi problem.

Nedostatak vitamina D3 se ogleda u sledećim simptomima: 

Važno je napomenuti da nedostatak vitamina D povećava rizik nastanka oboljenja poput: kardiovaskularnih bolesti, astme, nekih oblika karcinoma, multipla skleroze, dijabetesa, demencije. Zato je potrebno da vodimo računa da li je nivo vitamina D na preporučenom nivou.

Kako organizmu obezbediti potrebnu količinu vitamina D3?

Sunce

Ovaj vitamin se još naziva i “vitamin sunca”, sunčani zraci podstiču stvaranje vitamina D3. Znamo da je broj sunčanih dana u jesenjem i zimskom periodu značajno ograničen. Zato se pobrinite da iskoristite svaku priliku koja vam se ukaže da prošetate po lepom sunčanom vremenu.

Hrana

Vitamin D je rastvoriv isključivo u masnoj sredini, što znači da je ishrana masnijim namirnicama neophodna za apsorpciju ovog vitamina. Namirnice bogate vitaminom D su: riba, punomasni mlečni proizvodi, goveđa jetra, sojino mleko, jegulja, riblje ulje.

Ukoliko vam ne prija masna hrana ili iz zdravstvnih razloga izbegavate ovakve namirnice, dobra vest je da ima i dodatnih alternativa da svome organizmu obezbedite dovoljnu količinu vitamina D3.

Suplementi

Danas na tržištu postoje brojni suplementi vitamina D koji dolaze u različitim oblicima: tablete, kapsule, kapi, sprej i ampule. Suplementi se osim po obliku razlikuju i po koncentraciji vitamina D.

Solgar vitamin D3 je prirodni je prirodni vitamin D3 iz ulja riblje jetre u kapsulama i idealan je za nadoknadu kod odraslih.

    Pitajte farmaceuta