fbpx

Besplatna Dostava Non-stop niske cene Jednostavno Brzo

Zašto su probiotici važni za imunitet?

Zašto su nam probiotici važni? Neadekvatna ishrana, nedovoljno sna, manjak fizičke aktivnosti, svakodnevni stres – sve ovo negativno utiče na sposobnost našeg organizma da se odbrani od različitih infekcija. Iz tog razloga je našem imunitetu, pogotovo tokom zimskog perioda, potrebna pomoć. 

Postoje brojni koraci za jačanje imuniteta prirodnim putem, a jedan od njih je i uzimanje probiotika. Hajde da zato otkrijemo šta su probiotici, kako utiču na naš imunitet i kako ih na jednostavan način možemo uključiti u ishranu.  

Šta su probiotici?

Probiotici su živi mikroorganizmi koji su blagotvorni za naše zdravlje. Bore se protiv “ubica” dobrih bakterija (antibiotici, stres, šećer, različiti lekovi, nepravilna ishrana, voda puna hlora i fluora i sl.)  i olakšavaju varenje, resorpciju hranljivih materija, sintezu vitamina i esencijalnih aminokiselina.

Koristi koje naš organizam ima od uzimanja probiotika su brojni i uključuju:

 • povoljan uticaj na crevnu floru i digestivni trakt
 • podsticanje varenje i ubrzavanje metabolizma
 • pospešivanje gubitka masnih naslaga
 • smanjenje nadutosti i otklanjanje bola tokom pražnjenja
 • uklanjanje problema sa dijarejom ili zatvorom
 • doprinos redukovanju lošeg holesterola, kao i ekcema i drugih kožnih problema

Uz sve to, probiotici imaju i pozitivan uticaj na naš imuni sistem.

Kako probiotici doprinose jačanju imuniteta?

Imunološka odbrana u velikoj meri zavisi od creva, jer se u njima nalazi više od 70% svih imunih ćelija našeg organizma. Ove imune ćelije neprekidno komuniciraju sa crevnim bakterijama, pružajući kontinuirani podsticaj imunom sistemu.

I sve dok nas dobre bakterije u crevima štite od loših bakterija, virusa i gljivica, naša crevna flora (skup mikroorganizama koji “naseljavaju” naša creva) je u ravnoteži i mi se osećamo dobro. Ali kada dođe do disbalansa, dolazi i do smanjenja odbrambene snage našeg imuno sistema. Tada naš organizam postaje podložan virusima i bakterijama i teže se bori sa infekcijama. 

Vraćanjem crevne flore u optimalno stanje (85% dobrih i 15% loših bakterija) uz pomoć probiotika jača i odbrambeni mehanizam čitavog organizma. Ako probioticima dodamo i određene vitamine i minerale (kao što su na primer cink i vitamini B kompleksa), dodatno ćemo osnažiti naš imunitet.

Probiotike je posebno važno uzimati kada pijemo antibiotike – prilikom prolaska kroz creva, antibiotici uništavaju određeni broj dobrih bakterija, čime se dodatno slabi crevna flora. 

Kako da ojačate imunitet probioticima?

Za kumulaciju dobrih probiotskih grupa koje čine jak imunitet važna je izbalansirana ishrana, u koju su uključeni i fermentirani sirevi, kefir, surutka, kiselo mleko, kao i određene vrste jogurta (obavezno pre kupovine pročitajte deklaraciju).

Ali, pošto bez obzira na sve naše pokušaje, u savremenom dobu mali broj nas se može pohvaliti potpuno izbalansiranom ishranom, i unos probiotika u obliku suplemenata može biti izuzetno koristan. Važno je da se pri tome i dobro informišemo o vrsti samog probiotika, kako bismo bili sigurni da je taj koji smo odabrali blagotvoran.

Ako vam treba pomoć za odabir probiotika, evo naše preporuke:

BULARDI PLUS CPS A10

Bulardi je potpuno prirodan preparat koji eliminiše loše bakterije i njihove toksine iz organizma, a istovremeno reguliše kiselost, obnavlja sluzokožu i pojačava lokalni imunitet u crevima. Bulardi je i probiotski preparat čije dejstvo antibiotici ne mogu da oslabe, zbog čega se može koristiti istovremeno sa antibioticima. To ga čini savršenim i u borbi protiv dijareje izazvane primenom antibiotika.

PROBIODROPS KAPI 10ML

Probiodrops je specificna probiotska formulacija koja sadrži pažljivo izbalansirana dva soja probiotskih bakterija, prirodnih stanovnika crevne mikroflore. 

Probiodrops je dodatak ishrani namenjen za odojčad stariju od mesec dana, decu i odrasle i koristi se: 

 • za održavanje i obnavljanje prirodnog balansa crevne flore 
 • kod dijareja izazvanih primenom antibiotika bilo da se koristi tokom i/ili nakon antibiotske terapije
 • kod tegoba izazvanih akutnom dijarejom
 • kod digestivnih tegoba (bolova, grceva, proliva, nadimanja i sl.) koje su posledica neadekvatnog varenja mlecnog šecera (laktoze).

Probiotik EnteroBiotik® Forte

Probiotik EnteroBiotik® Forte pomaže očuvanje i održanje ravnoteže unutrašnjeg ekosistema organizma. Aktivni sastojci prolaze nepromenjeno do tankog creva, gde se lepe za sluzokožu creva, počinju da se razmnožavaju i ispoljavaju svoje dejstvo. Stvaraju barijeru ( “štit”) između zida i lumena creva i tako sprečavaju patogene mikroorganizme da oštete sluzokožu i prođu u organizam.

Probiotik Enterobiotik® FORTE doprinosi rešavanju stomačnih problema, naročito kada dođe do dijareja uzrokovanih antibioticima, u toku i nakon antibiotske terapije, dijareja uzrokovanih Rota virusima, infekcije Helicobacter pylori, zapaljenskih bolesti creva i neuravnoteženosti crevne mikroflore.

FLOBIAN A40 33%GRATIS

Probiotski soj Lp 299v, koji je na našem tržištu prisutan pod zaštićenim imenom Flobian, ima jedinstven, patentiran mehanizam delovanja, kojim doprinosi sprečavanju nastanka gasova.

Čak 20 milijardi dobrih bakterija prisutnih u svakoj kapsuli preparata, čvrsto prijanjaju na površinu creva i vezuju se za specifične receptore, na koje bi se inače vezale loše bakterije koje dovode do stvaranja gasova. Tako Flobian blagotvorno deluje na sluzokožu creva, i stvara idealnu mikrosredinu za rast i razvoj dobrih bakterija, čime se eliminiše glavni uzrok nastanka gasova i nadutosti. Dobre bakterije u preparatu Flobian pomažu peristaltiku, podstiču rad creva i poboljšavaju ukupno varenje.

Biorela Multi Kids štanglice 20+4 GRATIS

Biorela Choco Multi Kids je jedinstveni, 3 u 1 dodatak ishrani za zdrav imunitet dece u obliku ukusne mlečne čokoladice. Biorela Choco Multi Kids čokoladne štanglice sadrže 2 soja probiotskih bakterija koje obnavljaju crevnu floru i doprinose zdravlju digestivnog trakta. 

Optimalne doze 12 vitamina doprinose pravilnom rastu i razvoju mališana i jačanju imuniteta. Biorela Multi Kids čokoladne štanglice sadrže gvožđe koje je neophodno za kognitivni razvoj dece, kalcijum koji je potreban za rast i razvoj kostiju, jod koji je važan za normalan rast, kao i vitamin D koji doprinosi normalnoj funkciji imunog sistema dece.

Probiokid immuno

Probiokid immuno zahvaljujući prisutnim probiotskim kulturama stimuliše imuni sistem creva, čuva prirodni balans normalne mikroflore i stimuliše nespecifičan imuni odgovor. Tako jača prirodne odbrambene sposobnosti organizma kod dece. Preporučuje se preventivno svakom detetu, za jačanje imuniteta, a posebno deci sa atopijskom konstitucijom, sklonoj alergijama, deci koja kreću u kolektiv i deci sklonoj čestim infekcijama. Savet je da se koristi i za vreme godišnjih odmora kad su crevne infekcije vrlo česte, kao i uz antibiotsku terapiju.

Opremite vašu kućnu apoteku probitikom po izboru na apotekamo.rs po non-stop niskim cenama, uz poklon i besplatnu dostavu, i pripremite svoj imuno sistem za suočavanjem sa svim izazovima koji ga očekuju u narednim mesecima.

  Pitajte farmaceuta